Ik heb de opleiding Gediplomeerd Hondenuitlaatservice aan de Martin Gaus Academie gedaan. Ik heb tijdens deze opleiding 4 modules gevolgd die van belang zijn voor de juiste kennis:

Module 1: Rassenkennis

Hierin werden de 10 rasgroepen, hun oorsprong en karakter behandeld. Van elke rasgroep werden enkele rassen nader toegelicht: welke specifieke gedragskenmerken horen bij dit ras, en waar moet ik als uitlater dus rekening mee houden. Centraal staat de interactie tussen hondenuitlater en hond, en de omgang van de diverse rastypes onderling.

Module 2: Gedragsherkenning en roedelgedrag

In deze module werd dieper ingegaan op rangen en standen in de roedel; hoe werkt een roedel van nature en wat zijn de verschillen? Specifieke problemen zoals jagen, blaffen aan de lijn, trekken aan de lijn, angst en agressie werden besproken.

Module 3: EHBO

Deze module verstrekte alle informatie die ik dien te weten met betrekking tot het verlenen van EHBO (eerste hulp bij ongevallen). Wanneer is het een spoedgeval, hoe te handelen, wanneer ga je naar de dierenarts. Tevens werd behandeld: beademen, reanimatie (inclusief demo op lotuspop/hond) vergiftigingen, maagtorsie, verbandleer en nog veel meer. De theorie werd afgewisseld met praktijkoefeningen.

Module 4: Bedrijfsvoering

Bij module 4 ging het over het veilig vervoeren van de honden, de eisen aan een uitlaatgebied, halsbanden en riemen, penningen, kortom, alles wat te maken heeft met het veilig runnen van een Hondenuitlaatservice.